Chateau Kamnik, Gewurztraminer, The Orange

770.00ден

770.00ден

Chateau Kamnik, Gewurztraminer, The Orange

770.00ден

Ова бело вино е добиено од 100% Gewurztraminer селектирани гроздови, од сопствените насади на винаријата Камник.

Бојата е нежнa килибарно-портокалова.

Аромата е комплексна и богата со ноти на дива роза и сува кајсија, испреплетени со тонови на мед и тропско овошје.

Куриозитет за ова вино претставува древниот начин на производствo, со спонтана фемернтација и 6-месечна мацерација на покожицата, која е проследена со 7-месечно созревање во дабови буриња. Виното има полн и хармоничен вкус, со меки танини и долготраен послевкус што му овозможува капацитет за неколкугодишно созревање во шише. Ова моќно вино се препорачува да се консумира како аперитив, разладено на температура од 12-15°С, во комбинација со одбрани сирења или зачинета мароканска и азиска кујна.

Алкохол: 13% Vol.

Опис

% алкохол: Од 12% до 13%
Земја: Северна Македонија
Македонски винарии: Камник Винарија
Сорта: Gewurztraminer
Spread the love