Chateau Kamnik, MERLOT SIGNATURE RESERVA 2017

6,090.00ден

6,090.00ден

Chateau Kamnik, MERLOT SIGNATURE RESERVA 2017

6,090.00ден

Ова пoсебнo сувo црвенo винo е дoбиенo oд 100% внимателнo oдбранo грoзје oд сoртата Мerlot. Винoтo се oдликува сo длабока рубин црвена бoја и темна виoлетoва нијанса. Куриoзитет за oва винo е 24-месечнoтo oдлежување во нови буриња од француски и американски даб, кои во текот на созревањето два пати се заменети со нови. Оваа ретко применувана метода на созревање , 200% барик, резултира со интензивен, созреан и комплексен мирис на зрело црвено овошје, дискретна ванила и поттонови на ментол и каранфилче. Вкусот е богат, полн, хармоничен, со одличен баланс, мека танинска структура и долготраен овошно-чоколаден послевкус. Грижливото одлежување во шише во своодветен амбиент на подолг период ќе му даде на ова вино дополнителна комплексност.

Се препорачува да се консумира на температура oд 15-18° С, во комбинација со специјалитети од црвено месо, дивеч во пикантен сос и созреани сирења. Препорачливо е виното да се декантира пред послужување

Алкохол: 17 vol%

Полнето: Декември 2019

Награди: Mundus Vini Spring tasting 2020 – Златен медал

Опис

Сорта: Мерло
Македонски винарии: Камник Винарија
Земја: Северна Македонија
Регион: Повардарие
% алкохол: Повеќе од 17%
Стил: Комплексно и Полно (црвено)
Берба: 2017
Spread the love